El forat negre estel·lar

Un forat negre estel·lar és un forat negre format pel col·lapse gravitatori d’una estrella massiva (20 o més masses solars encara que la quantitat de massa que cal per formar-lo no ha estat encara determinada i depèn de molts paràmetres) al final de la seva vida. El procés que s’observa és com una explosió de super nova o un esclat de raigs gamma. El forat negre estel·lar més gran conegut (fins el 2007) és 15.65±1.45 masses solars. Hi ha proves que la font de raigs X IC 10 X-1 és un forat negre estel·lar amb una massa probable de 24 a 33 masses solars.

En la teoria de la relativitat general un forat negre pot tenir qualsevol massa. Com més baixa sigui la massa, més alta serà la densitat de la materia per tal de formar el forat negre: No exieteixen processos coneguts que puguin produir forats negres amb masses menors que unes vegades la massa del Sol. Si existís seria probablement forats negres primordials.

El col·lapse d’una estrella és el procés natural que produeix un forat negre. És inevitable al final de la vida d’una estrella, quan la font d’energia de l’estrella s’ha exhaurit. Si la massa de la part de l’estrella que es col·lapsa està per sota dun cert valor crític, el producte final és una estrella compacta, una nana blanca o una estrella de neutrons. Totes elles tenen una massa màxima. Si l’estrella que es col·lapsa excedeix aquesta massa límit, el col·lapse continuarà indefinidament (col·lapse gravitatori catastròfic) i es formarà un forat negre. La massa màxima d’una estrella de neutrons no és ben coneguda, però es pensa que ha de ser sobre les 3 masses solars. El forat negre estel·lar amb menor massa observat té una massa estimada de 3,8 masses solars.

Hi ha proves observacionals d’uns altres dos tipus de forats negres, que encara són molt més massius que el forat negre estel·lar. Són els forats negres de massa intermèdia (al centre de cúmuls globulars) i forats negres supermassius del centre de la Via làctia i galàxies actives.

Un forat negre només pot tenir tres propietats fonamentals: massa, càrrega elèctrica i moment angular. Es pensa que els forats negres que es formen a la natura tenen moment angular, però no hi ha cap observació definitiva sobre la rotació. La rotació d’un forat negre estel·lar és deguda a la conservació del moment angular de l’estrella que el va produir.                                Idris Kadmiri

2 comentaris »

  1. donatdavid said

    Idris, és impressionant tot el que fa referència a l’astronomia. La formació de les estrelles és part de la nostra pròpia història, ja que el nostre sol també va ser un “forat negre” abans de brillar com ho fa ara…
    M’agrada que comparteixis aquests textos al nostre bloc, però et falta anotar el lloc web d’on has tret la informació (és suficient que apuntis la seva adreça URL, ja saps “http://…”).
    Gràcies per participar!

  2. http://ca.wikipedia.org/wiki/Forat_negre_estel%C2%B7lar

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: